Kereső Linkek Vendégkönyv Képtár

Thököly Imre
magyar főnemes, kuruc hadvezér, fejedelem
Késmárk,1657.09.25. - Nikodémia,1705.09.13.
(47 év 11 hónap)

Vissza a hírességekhez

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Thököly Imre arcképeGróf, Felső- Magyarország és Erdély fejedelme. Késmárkon született 1657. szeptember 25-én. Édesapja Thököly István felvidéki főúr, a Habsburg ellenes szervezkedések egyik fontos személyisége. Nagy vagyonára a bécsi udvar szemet vetett. Egyik erősségét, Likava várát a császáriak ostrom alá vették. Innen sikerült a 14 éves Imre grófot kiszöktetni. Erdélybe menekült. Alig volt 20 éves, amikor a kuruc hadak közt a Felvidéken jelentős sikereket ért el a császári csapatokkal szemben. Ezzel valójában már az 1670-es évek­ben elindította a Habsburg ellenes függetlenségi harcot.

Zrínyi Ilona1680. január 8-án Hajdúszoboszlón a kuruc hadak fővezérévé választották. Ez év nyarán csapatai a Felvidéken portyáztak és elfoglalta Késmárkot. 1682-ben házasságot kötött I. Rákóczi Ferenc özvegyével, Zrínyi Ilonával, így a hatalmas Rákóczi vagyon is a függetlenségi harc támogatását szolgálhatta. Ebben az évben a török segítségével, Füleken Felső-Magyarország fejedelmévé választották. A szultán királyi címet adott neki, de ezt ő nem használta.

A török 1683-ban ostrom alá vette Bécset. A próbálkozás vereséggel végződött. Ez Thököly és a függetlenségi harc sorsát is megpecsételte. A törökök ellen megindult nagy császári támadás során kurucai átpártoltak a császáriakhoz, nem kapott segítséget a törököktől sem. A szultán 1683-ban Nagyváradon elfogatta Thökölyt azzal a céllal, hogy a császáriaknak kiadja. A felső-magyarországi fejedelemség összeomlott. Zrínyi Ilona, aki Munkács várát éveken át hősiesen védte a Habsburg csapatok ellen, kénytelen volt azt feladni. Két gyermekét Rákóczi Ferencet és Ilonát Bécsbe vitték.

Thököly zászlóThököly Imre török segédlettel 1690-ben visszatérhetett Erdélybe, ahol fejedelemmé választották. Néhány hónap múlva azonban a király csapatai kiszorították az országból. Ez idő alatt egy elfogott osztrák generális ellenében sikerült feleségét is kiszabadítani. Tovább harcolt a törökök oldalán a Habsburgok ellen, de ezeket a küzdelmeket nem kísérte szerencse. A törökök veresége után 1699-ben megkötött karlóczi béke kimondta Thököly és hívei száműzetését. A szultán a kis-ázsiai parton jelölte ki tartózkodási helyüket.

Még megérte mostoha fia, II. Rákóczi Ferenc 1703-ban megindult szabadság­harcának kezdetét, de abban betegsége miatt már nem tudott részt venni. A kisázsiai Nikodémiában halt meg 1705. szeptember 13-án. Ott temették el az örmény temetőben. Hamvait 1906-ban hazaszállították, és a késmárki evangélikus temetőben helyezték végső nyugalomra.

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Vissza a hírességekhez

A lap tetejére