Kereső Linkek Vendégkönyv Képtár

Templomerőd

Vissza a középületekhez

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

A város központjában látható a középkori erődfal maradvány egy épen maradt tornyával. A mai református templom "élete" alattErődfal többször átépítésre került, az eredeti azonban a XV. századra tehető. Ezt erősítették meg az 1961-es kutatások során feltárt cserépleletek. A régi templomot vette körül a négyszög alaprajzú, kb. 100x50 méteres nagyságú erődítés, sarkain egy-egy sarokbástyával. Tehát a erődfal már a hajdútelepítés előtt jóval létezett, valószínűleg a reformáció harcai valamint a török elleni védekezés tette szükségessé megépítését. E régi templom és környezete 1594-ben egy tatár csapat pusztítása következtében teljesen kiégett és tönkrement. Amikor a hajdúk 1606-ban birtokba vették ezt a területet, nem is gondolhattak akkor a templom és erőd helyreállítására. (Jó tudni, hogy a közhiedelem ellenére az elhíresült Szejdi-dúlás idején ez az erődítés bizony nem volt alkalmas az ellenállásra, így Kecskeméthi Balázs nem is itt, hanem a Kis-Szoboszlón lévő templom és erőd erősebb falai között rendezkedett be védelemre.) 1803-ban az erődfal egy részéből granárium épült, amelyet a XIX. század közepétől református paplaknak használtak.

Az erődfalat szabályos távolságban kifelé és befelé szélesedő lőrések törik át, amelynek kilövő nyílása kulcslyuk alakú. A fal megerősítésére szolgáló kis toronyba az udvarról bejárati ajtónyíláson jutunk, melynek belső teréből a védőfalhoz hasonlóan lőrések nyílnak. Belső terét félgömb boltozat zárja le, míg az építményt csúcsos toronysisak fedi, melynek zsindelytetejét illetve a megromlott állapotú falat az 1960-as években állították helyre.

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Vissza a középületekhez

A lap tetejére