Kereső Linkek Vendégkönyv Képtár

Harsányi Bálint
huszár főhadnagy, az 1848-as szabadságharc hőse
Hajdúszoboszló,1820.10.21. - Rákosmező,1849.04.11.
(28 év 5 hónap)

Vissza a hírességekhez

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Huszár főhadnagy, az 1848-as szabadságharc hőse. 1820. október 21-én Hajdúszoboszlón született. Apja ismeretlen, anyja Harsányi Zsuzsanna. A helybeli református iskolába járt, ahol 1839-ben aláírta az iskola törvényeit. Ez azt jelentette, hogy tanulmányait a Debreceni Református Kollégiumban kívánta folytatni. Ehelyett a Württemberg királyi lovasezred katonája lett.

Az 1848-as márciusi forradalom idején, az ezred 2. századában Lenkey kapitány parancsnoksága alatt őrmesteri rangban Galíciában szolgált. Marianpol városában értesültek a március 15-i és az azt követő eseményekről. A nagyobbrészt hajdúsági származású huszárokból álló század titokban elha­tározta, hogy hazajön Magyarországra, a hon és a magyar szabadság védel­mére. 1848. május 28-án 131 huszár teljes felszereléssel elhagyta állomáshe­lyét. A hazatérés főszervezője és végrehajtója Harsányi Bálint volt. Május 31-én óriási ünneplés közepette érkeztek meg Máramarosszigetre. A hadügy­miniszter a délvidékre irányította a csapatot. Itt a szerbekkel már súlyos harcokat vívtak a magyarok. Harsányi Bálint százada élén elszánt vitézséggel küzdött. Érdemei elismeréséül hadnaggyá léptették elő.

l848 végén Silye Gábor hajdúkerületi kormánybiztos megkezdte a Bocskai csapat szervezését. Ebben segítségére volt Harsányi Bálint, aki itt már főhadnagyként szolgált. A Bocskai huszárok részt vettek az l849. évi dicsőséges tavaszi hadjáratban. Szolnokról kiindulva már Pest alatt jártak, amikor a rákosmezei ütközetben Harsányi Bálint április 11-én halálos sebet kapott. Katonái Isaszegen temették el. Tetteit irodalmi művek örökítették meg.

Forrás: Szülőföldünk-lakóhelyünk Hajdúszoboszló, Erdei Gyula (2001)

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Vissza a hírességekhez

A lap tetejére