Kereső Linkek Vendégkönyv Képtár

Hüse Károly
ejtőernyős sportoló, katona
Hajdúszoboszló,1940.02.05. - Szolnok,1978.05.28.
(38 év 3 hónap)

Vissza a hírességekhez

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

1940. február 5-én született Hajdúszoboszlón. Édesapja Hüse János mezőgazdasági dolgozó, Hüse Károly arcképeédesanyja Gönczi Etelka. Az I. sz. Általános Iskolában 1954-ben végezte el a 8. osztályt. Szoboszlóról Budapestre vezetett az útja, ahol szakmunkásképző iskolába járt, péktanuló lett. Szakmunkás bizonyítványt 1937. júniusában szerzett. Ezután két évig szülővárosában a Kossuth utcai pékségben dolgozott. Ekkor már az ejtőernyőzés szerelmese volt.

Első sikerét a hajdúszoboszlói repülőtéren érte el, ahol 1958-ban a megyei ejtőernyős bajnokság első helyezettje lett. Két év múlva már a nemzeti bajnokság nyertese és a válogatott keret tagja. Az 1960. évben hívták be katonai szolgálatra. Ekkor határozta el, hogy a katonai szolgálatot élethivatásnak választja. A hadseregben is az ejtőernyősökhöz kapott beosztást. Szakaszvezetőként kezdte meg pályafutását.

1964-ben tagja a világbajnokság- ra készülő magyar csapatnak. Még ugyanebben az évben Gödöllőn 1000 méteres késleltetett célbaugrásban országos és világcsúcsot állított fel. Ekkor már Szolnokon élt feleségével, a szintén ejtőernyős Jobbágy Emíliával. Itt tett érettségi vizsgát, majd tiszti vizsgát. 1966-ban alhadnaggyá léptették elő. Ezután egymást követték a rekordok és a különböző bajnokságokon elért első helyezések. 197l-ben már a 3000. ugrását ünnepelték Szolnokon. Mint sportoló bejárta az egész világot. Az Olaszországban rendezett 1976. évi világbajnokságon 5. helyezett lett. Ilyen eredményt eddig magyar sportoló még nem tudott elérni. Kubában hajtotta végre 1977-ben a 6000. ugrását.

Szolnokon 1978. május 28-án 6262. alkalommal ugrott ki a repülőgépből. Ez volt az utolsó kísérlete. Az ejtőernyője nem nyílott ki. Gyakorlás közben hősi halált halt. Hajdúszoboszlón katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra a köztemető díszsírhelyén.

Emlékére rendezik meg Hajdúszoboszlón a róla elnevezett ejtőernyős­repülős rendezvényeket.

Forrás: Szülőföldünk-lakóhelyünk Hajdúszoboszló, Erdei Gyula (2001)

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Vissza a hírességekhez

A lap tetejére