Kereső Linkek Vendégkönyv Képtár

Kenézy Gyula
egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász orvos
Hajdúszoboszló,1860.01.04. - Debrecen,1931.11.26.
(71 év 10 hónap)

Vissza a hírességekhez

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Hajdúszoboszlón született 1860. január 4-én. Édesapja Kenéz János, édesanyja Debreczeni Zsuzsanna. Kenézy Gyula arcképe

Az elemi iskola és a gimnázium első két osztályát Szoboszlón végezte, majd a Debreceni Református Kollégiumban folytatta és a Késmárki Evangélikus Líceumban fejezte be gimnáziumi tanulmányait. A budapesti egyetemen szerzett orvosi diplomát. Ezután négy évig a pesti szülészeti klinikán dolgozott.

Fővárosi munkássága után visszajött Debrecenbe. Előbb területi orvosként dolgozott, 1895-től városi tiszti- főorvos lett. Ebben a minőségében szervezte meg a bábaképző intézetet, a gyermekmenhelyet, melynek 1896-tól igazgató-főorvosa lett. Ezt követően legfontosabb célkitűzése a debreceni háromfakultásos főiskola, a Református Kollégium egyetemmé fejlesztése lett. Munkálkodása nyomán a debreceni városi tanács 1908-ban állandó "Egyetemi Bizottságot" alakított az egyetem létrehozásának megszervezésére. A bizottság vezetője Kenézy Gyula lett. Nagy érdeme és döntő szerepe volt abban, hogy az 1912. évi XXXVI. törvény kimondta a négykarú (hittudományi, jog, bölcsészet, orvosi) egyetem felállítását Debrecenben.

Az orvoskari épületek és klinikák elhelyezésére vonatkozó tervek kidolgozásával Kenézy Gyulát bízták meg. Ő lett az egyetem építésének kormánybiztosa. 1914-ben egyetemi rendkívüli tanári címet kapott. Már zajlott az I. világháború, amikor 1916-ban az orvosi egyetem alapkövét elhelyezték. Őt nevezték ki a Debreceni Egyetem Orvosi Kara legelső orvosprofesszorának, egyetemi nyilvános rendes tanárnak. Ugyanakkor a bábaképző intézetben működő szülészeti és nőgyógyászati klinika igazgató tanára lett.

Amikor 1927-ben a klinika teljesen elkészült, Kenézy Gyulát súlyos betegség (gégerák) támadta meg.  Már nem tudta minden erejét a klinika vezetésére és az új szülész-orvos nemzedék nevelésére fordítani. Az 1930. évben nyugalomba vonult. Közben elveszítette feleségét és egyetlen leányát. A Poroszlai úton lévő otthonában egyedül élt elhagyottan, mindent és mindenkit elveszítve. Debrecenben halt meg 1931. november 26-án.

Forrás: Szülőföldünk-lakóhelyünk Hajdúszoboszló, Erdei Gyula (2001)

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Vissza a hírességekhez

A lap tetejére