Kereső Linkek Vendégkönyv Képtár

Nagy Lajos
tisztviselő, gazdálkodó
Hajdúszoboszló,1888.07.18. - Hajdúszoboszló,1944.10.07.
(56 év 2 hónap)

Vissza a hírességekhez

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Tisztviselő, gazdálkodó, városáért hősi halált szenvedett szoboszlói lakos volt. 1888. július 18-án született Hajdúszoboszlón. Édesapja Dr. Nagy Károly, kabai ügyvéd második házasságából született.

Hajdúszoboszlón járt elemi majd polgári iskolába. Ezután Debrecenben elvégezte a kereskedelmi iskolát, ahol érettségi bizonyítványt is szerzett. Középiskolai tanulmányai befejeztével banki tisztviselő lett. Mint erős testi felépítésű fiatalember, versenyszerűen birkózott. Katonai szolgálatát a debreceni 39. sz. gyalogezredben teljesítette, ahonnan hadnagyi rendfokozattal szerelt le. Az I. világháború kitörésekor ezredét előbb az orosz, majd 1915-ben az olasz frontra vezényelték. A Piave menti harcok során 1916-ban olasz fogságba került. Csak 1920-ban tért haza szülőföldjére. Ez idő alatt jól elsajátította az olasz és a német nyelvet.

Hazatérte után a Kovács dűlőben lévő 18 holdas tanyájára vonult vissza. Ebben közrejátszott az is, hogy féltestvére, Juhász Nagy Sándor miatt, aki 1917-ben a Károlyi-féle Függetlenségi Párt színeiben Szoboszlón országgyűlési képviselő, majd államtitkár és igazságügyi miniszter lett, reá is árnyék vetődött. A tanyáról 1930-ban beköltözött a városba, hogy két gyermekét iskolába tudja járatni. A közéletben nem vett részt, egyedül a városi dalárdának volt tagja.

Amikor 1944. október 7-8-án a szovjet csapatok már a várost körülvevő tanyavilágba érkeztek, Dede Lajos ácsmester felkérésére vele együtt elment a német katonai városparancsnokságra. Mivel jól beszélt németül, ő tolmácsolta azt a széleskörű álláspontot, hogy a fürdővárost, melynek katonai jelentősége nincs, a németek ürítsék ki, és ezáltal óvják meg a háborús pusztítástól. A németek a polgári iskola kertjében kivégezték. Egykori iskolája kertjében 1944. október 8-án temették el. Sírjánál ágyúmorajlástól kísérve, Révész Imre, debreceni református püspök végezte a temetési szertartást. 1945 tavaszán a városközpontban elesett magyar katonák tetemeivel együtt Nagy Lajos holttestét is kihantolták. A piactéren tartott gyászszertartás után a vénkerti temetoben helyezték oket örök nyugalomra.

Nagy Lajos tiszteletére 1984-ben a város lakossága nevében, az akkor már Közgazdasági Szakközépiskola falára, emléktábla került elhelyezésre.

Forrás: Szülőföldünk-lakóhelyünk Hajdúszoboszló, Erdei Gyula (2001)

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Vissza a hírességekhez

A lap tetejére