Kereső Linkek Vendégkönyv Képtár

Oborzil Edit
festő-, képző-, iparművész
Hajdúszoboszló,1921.08.08. - Budapest,1996.02.19.
(74 év 6 hónap)

Vissza a hírességekhez

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Hajdúszoboszlón született 1921. augusztus 8-án. Édesapja, Oborzil Gyula, városi állatorvos, a közélet jeles alakja volt. Édesanyja, Parti Nagy Erzsébet, régi szoboszlói gazdálkodó családból származott.

Iskoláit helyben kezdte meg és Debrecenben érettségizett. Ezután a szoboszlói városházán dolgozott, innen az 1940-es évek végén Budapestre vezetett az útja. Felvételt nyert a Képzőművészeti Akadémiára, ahol Ferenczy Béni tanítványa lett. Szépirodalmi műveltségének megalapozója Cs. Szabó László irodalomtörténész volt. Az 1950-es évek elején szerzett diplomát. Ebben az időben ismerkedett meg férjével, Jeney Tibor iparművésszel. Egymást kiegészítő munkásságuk kiemelkedő alkotásokat eredményezett. Az akadémia elvégzése után Oborzil Edit sokoldalú képzőművésszé formálódott. Változatos, többféle technikát igénylő munkákat készített. Ezek között jelentős helyet foglalt el az ikonfestészet. Férjével végzett hosszú kísérletezés után újításként alkalmazták díszítőelemként az alumíniumot. Finta József építész látta meg ennek az olcsó, de látványos dísznek a modern építészetben való felhasználásának lehetőségeit. Először domborított csempéket készítettek falburkolatra, majd homlokzati díszítőelemeket (Royal szálló, Operaház, Bécs Central Bank).

Nagy felfedezésük az alumínium harangöntésre való felhasználása. A nagy súlyú, költséges, ércharangokat felváltja az olcsóbb, könnyebb alumíniumötvözet. A harangok különlegessége a réselés. Ezzel az eljárással a harangok hangját tetszés szerint lehet alakítani. Erre a találmányra világszabadalmat nyertek. Az első ilyen alkotás a Kölcsey-harang, melyet 1983-ban ausztráliai kiállításon mutattak be. Nevezetes munkadarab a Zenélő harang, és a Szent Istvánról elnevezett harangegyüttes. Számos nemzetközi és magyar elismerő díjnak a tulajdonosai.

Jeney Tibor 1995. júliusában elhunyt. Egy év múlva Oborzil Edit is megbetegedett. Kész állapotban lévő harangjait Hajdúszoboszló városának, adományozta. Ezek egy része látható a Szent István parkban 1999-ben felállított harangházban. Oborzil Edit Budapesten halt meg 1996. február 19-én. Földi maradványait Hajdúszoboszlón helyezték végső nyugalomra egy családi sírboltba 1996. március 1-én.

Forrás: Szülőföldünk-lakóhelyünk Hajdúszoboszló, Erdei Gyula (2001)

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Vissza a hírességekhez

A lap tetejére