Kereső Linkek Vendégkönyv Képtár

Tury Albert
Szoboszló második polgármestere
Hajdu-Szoboszló,1833.11.02. - Hajdu-Szoboszló,1894.07.09.
(60 év 8 hónap)

Vissza a hírességekhez

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Tury Albert gazdag, szoboszlói, polgári családból származott, nagybátyja Tury Sámuel temesvári, majd pesti ügyvéd, akit 1865-ben a Hadházon tartott hajdúkerületi közgyűlés a Hajdúkerület kormánypárti országgyűlési képviselőjének megválasztott. Hét évvel később, az 1872-es választásokon vesztett Csanádi Sándorral szemben, aki az ellenzéknek visszaszerezte Szoboszló országgyűlési mandátumát. Tury Sámuel adományozta a szoboszlói református egyháznak könyvtárát 1865-ben, 1868-ban és 1871-ben, az adomány Tury-könyvtár néven került be Szoboszló művelődéstörténetébe.

Tury Albert 1833. november 2-án született Hajdúszoboszlón. Apja a város bírója és szenátora volt, anyja Jeudel Margaretha francia származású úrleány. Tury Albert elemi iskoláit szülővárosában, a gimnáziumot Debrecenben végezte. Ezt követően katonai iskolába adták szülei Pesten. Közbejött az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, emiatt a katonai iskolát otthagyta, hazajött Hajdúszoboszlóra. Ekkor tizenhat éves volt. Böszörménybe ment, hogy beálljon a Hajdúkerület által szervezett Bocskai ezredbe, hogy ő is, mint apja és négy fiútestvére, harcoljon a magyar szabadságért. Az édesanyja azonban érte ment, és hazahozta. A forradalom és szabadságharc elvesztése után ismét Pestre ment, és megkezdte jogi tanulmányait a pesti jogakadémián, majd nagybátyja temesvári, majd pesti ügyvédi irodájánál gyakornok. Néhány évvel később ugyancsak itt joggyakornok Fekete Sándor, aki 1901 és 1908 között Szoboszló város negyedik polgármestere lett. Tury Albert 1861. november 20-án államvizsgát tesz jogtudományból. Ügyvédi munkáját ugyancsak Temesvárott kezdi meg.

A huszonnyolc éves ügyvéd barátai rábeszélésére beáll a Ferenc József császár öccse, Miksa herceg által szervezett csapatba, átkelnek az óceánon, hogy leverjék a mexikói forradalmat. A hadjáratnak tragikus vége lett, a mexikóiak megverték Miksa seregét, Miksát agyonlőtték, seregét elfogták. Tury Albert is megsebesült, kórházba került, ahonnan a mexikóiak kizavarták. Egy spanyol kereskedő menti meg az életét és segíti, hogy Észak-Amerikán keresztül visszatérjen a hazába, majd szülővárosába 1869-ben. Még ebben az évben visszatér az ügyvédi pályára, 1869. július 6-án leteszi a váltóügyvédi vizsgát.

A Szoboszlói Takarékpénztár titkára lett 1869-ben, s ugyanekkor ügyvédi irodát is nyitott. A következő évben feleségül veszi Hegedűs Erzsébetet. Ugyancsak 1870-ben Szoboszló tisztiügyésze lett. 1873-ban a takarékpénztár tulajdonosai megválasztják a pénzintézet ügyvédjévé, ezt a tisztséget 1888-ig tölti be. 1887-ben indul az országgyűlési választásokon, ahol mindössze húsz szavazattal marad alul Polónyi Gézával szemben.

1888-ban elhunyt Czeglédi Lajos, a hajdúhadnagyból lett polgármester, aki 1872-től, Teleki László országgyűlési képviselővé választásától volt a város első embere. Tury Albertet egyhangúan választották polgármesterré, így automatikusan a helyi református egyház főgondnoka lett.

Polgármesterségét több fontos tett és esemény jellemzi. Az 1890-91-es években kerül petróleumvilágítás a város főútjaira. Ugyancsak ezekben az években építik ki lapjára fektetett tokaji kövekből a gyalogjárdát a város központjában, a piactéren és Vasút utcában, a mai Rákóczi utcán, amelyre utódja, Kovács Gyula építtetett szilárd burkolatot.

A városi kultúra fejlődését ebből az időből jelzi az Úri Casinó létesítése 1891-ben, mely első rendezvényeit a Kis Bikában tartotta, egy ilyen rendezvényről emlékezik meg Szép Ernő a Gute Nacht című novellájában. A kaszinó egyik alapító tagja maga a polgármester. A városi dalárda is 1891. szeptember 13-án alakult meg, melynek pártoló tagjai között ott találjuk Tury Albert polgármestert.  A polgármester lelkes támogatója volt az olvasóköröknek, egyleteknek és az alapítványoknak.

Tury Albert 1894 áprilisától betegeskedik, helyettesítője Szívos Géza főjegyző. Nem gyógyult meg, 1894. július 9-én meghalt, koporsójára a virágokat ifj. Kiss Dániel kereskedéséből szállították, ő egyenes ági leszármazottja Maklári Kiss Pálnak, aki századosa volt Halasi Fekete Péternek.

Tury Albertre nemcsak mint polgármesterre emlékezett családja, a környezete, hanem mint világlátott, bő humorú emberre is, aki könnyesre tudta kacagtatni társaságát, köztük dr. Wekerle Sándor pénzügyminisztert, aki később két alkalommal lett magyar miniszterelnök. Tury Albert polgármestersége idején érte Wekerlét az a megtiszteltetés, hogy Hajdúszoboszló díszpolgára lehetett.

Forrás: Szókimondó, Vida Lajos (2011)

Megosztom Facebook-on  Megosztom Twitter-en  Megosztom Startlapon  Megosztom URLguru-n  Megosztom Delicious-on  Megosztom Tumblr-en  Megosztom CitroMail-lel!  
Ajánlom egy ismerősömnek

Vissza a hírességekhez

A lap tetejére